För föreningar och verksamheter

Tillbaka till föregående sida

Så här fungerar Fritidskortet för föreningar och verksamheter

Förslaget till ny lag om fritidskort innebär att ni som erbjuder fritidsaktiviteter till barn mellan 8 och 16 år ska kunna ansöka om att ansluta er till Fritidskortet från augusti 2025. Det gör ni genom att ansöka om att finnas med i Fritidskortets register för föreningar och verksamheter. Då kan vårdnadshavare använda Fritidskortet för att betala barnets fritidsaktiviteter hos er.

Fritidskortet kommer att kunna användas till ledarledda aktiviteter inom idrottsföreningar, kommunal kulturskola och friluftsorganisationer. Även aktiviteter som barn- och ungdomsorganisationer erbjuder kan vara en del av Fritidskortet.

Från augusti 2025 är det möjligt att ansöka

För att vårdnadshavare ska kunna använda Fritidskortet behöver ni som erbjuder fritidsaktiviteter för barn mellan 8 och 16 år vara anslutna till Fritidskortet.

För att bli ansluten måste ni ansöka och uppfylla några olika kriterier. I nuläget är det inte beslutat av regeringen vilka kriterierna är.

Information om hur ni ansöker om att ansluta er kommer att komma på den här webbplatsen.

Aktiviteter som kan betalas med Fritidskortet 

Förslaget är att Fritidskortet ska kunna användas för att betala vissa avgifter för fritidsaktiviteter, till exempel:

  • Avgifter till idrottsföreningar, friluftsorganisationer eller kulturskolor (som träningsavgift, deltagaravgift eller medlemsavgift)
  • Hyra av utrustning eller hjälpmedel för att delta i fritidsaktiviteter.

Ett fast belopp varje år per barn

Förslaget till fritidskort innebär att barn från det år de fyller 8 till och med det år de fyller 16 ska få ett årligt belopp som vårdnadshavaren kan använda för barnets fritidsaktiviteter. Grundbeloppet är 500 kronor per barn och år. För hushåll som fått bostadsbidrag året innan är beloppet 2 000 kronor per barn och år.

Om beloppet inte används under året går det inte att spara eller föra över till nästa år.

Vårdnadshavaren anmäler sitt barn till aktiviteterna

Vårdnadshavare anmäler sitt barn till aktiviteterna direkt hos föreningar och verksamheter. Betalningen med Fritidskortet kan ske när medlemskapet eller anmälan har bekräftats.

Fritidskortet

Fritidskortet är ett uppdrag mellan Folkhälsomyndigheten, E-hälsomyndigheten, Försäkringskassan, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) och Kulturrådet. Samverkan sker också med bland andra Riksidrottsförbundet, Svenskt Friluftsliv och Sveriges kommuner och regioner (SKR).