Fritidskortet för barn- och ungdomsorganisationer som får organisationsbidrag från MUCF

Tillbaka till föregående sida

Här finns information om Fritidskortet för barn- och ungdomsorganisationer som är medlemmar i en riksorganisation som får organisationsbidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).

Därför bör ni ingå i Fritidskortet

Fritidskortet ger barn och unga ökade möjligheter att delta i aktiviteter och får därigenom en mer meningsfull fritid.

För att föräldrar och vårdnadshavare ska kunna använda Fritidskortet hos er behöver ni som erbjuder fritidsaktiviteter för barn mellan 8 och 16 år ansöka om att bli anslutna till Fritidskortet.

Det är Försäkringskassan som beslutar om föreningen får bli ansluten.

Detta behöver föreningen uppfylla för att ingå i Fritidskortet

Barn- och ungdomsorganisationer kan bli anslutna till Fritidskortet, om de uppfyller villkoren.

Ni måste erbjuda ledarledda fritidsaktiviteter för barn i åldern 8–16 år. Aktiviteterna ska ske minst sex gånger under en sammanhängande sexmånadersperiod.

Föreningen måste vara medlem i en riksorganisation som får organisationsbidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).

Barn- och ungdomsorganisationer | MUCF

Föreningen måste även:

  • ha bedrivit verksamhet i Sverige under en sammanhängande period om minst fem år före de ansöker om att bli anslutna till registret,
  • ha ett svenskt organisationsnummer,
  • ha upprättat en årsredovisning, ett årsbokslut eller motsvarande samman¬ställning av räkenskaper och årsmötesprotokoll för närmast föregående räkenskapsår.

Föreningar som har skulder till stat eller kommun och som har överlämnats till Kronofogdemyndigheten, så kallade allmänna mål, får inte bli anslutna.
Föreningar som är i likvidation eller försatta i konkurs får inte heller bli anslutna till Fritidskortets register.

Du som ska ansöka behöver förbereda underlag innan du loggar in i tjänsten

Eftersom du inte kan spara en påbörjad ansökan måste du förbereda dig innan du loggar in i tjänsten.

  1. Du behöver ta reda på om er riksorganisation har beviljats organisationsbidrag från MUCF. Det är bara föreningar som är anslutna till en sån riksorganisation som kan bli anslutna till Fritidskortets register.

  2. Du som ansöker måste bifoga underlag som visar att du är en behörig företrädare för din förening. Beroende på hur det är i din förening så kan det till exempel vara föreningens stadgar eller protokoll från senaste årsstämman.

  3. Ta reda på vad din förening har för organisationsnummer.

  4. Uppgifter om föreningens egna plus- och bankgironummer behövs när du ska ansöka. Om föreningen inte har ett eget plus- eller bankgironummer så kan ni ange riksorganisationens plus- eller bankgironummer i ansökan om det är det ni använder för betalningar.

  5. Om föreningen har ett eget plus- eller bankgiro, men använder sig av föreningssystem eller riksorganisationen för hantering av betalningar, så måste du ta reda på vilket plus- eller bankgironummer som betalningarna i så fall går till.

  6. Ta fram kopia på föreningens senaste årsredovisning, årsbokslut eller motsvarande sammanställning av räkenskaper. Du måste även ha kopia på protokoll från det senaste årsmötet.

  7. Ta fram underlag som visar att föreningen har ledarledda fritidsaktiviteter för barn i åldern 8–16 år. Aktiviteterna ska erbjudas minst sex gånger under en sammanhängande sexmånadersperiod.

  8. Förbered Underlag som visar att föreningen har haft verksamhet i 5 år. Det kan till exempel vara kopior på verksamhetsberättelser, scheman och föreningsprotokoll. Det kan också vara och beslut från exempelvis en kommun, myndighet eller riksorganisation om att ni fått bidrag från dem.

  9. Spara ner filer som pdf, jpg, png eller tiff innan du bifogar dem i e-tjänsten.

Så ansöker du

När ansökningen öppnar 1 augusti kommer det att finnas en länk från den här sidan till tjänsten hos Försäkringskassan.

Du ansöker med ditt personliga BankID eller mobila BankID.

Om du inte vill eller får ansöka med privat BankID så kan du använda blankett. Det gäller även om fler än en behörig företrädare behöver signera ansökan.

En länk till blanketten kommer att publiceras här 1 augusti.

Kom ihåg att spara en kopia på ansökan.

Så fungerar betalningen med Fritidskortet

Mer information om hur betalningarna fungerar

Fritidskortet

Fritidskortet är ett uppdrag mellan Folkhälsomyndigheten, E-hälsomyndigheten, Försäkringskassan, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) och Kulturrådet. Samverkan sker också med bland andra Riksidrottsförbundet, Svenskt Friluftsliv och Sveriges kommuner och regioner (SKR).