Vanliga frågor och svar
Vanliga frågor och svar
AllmäntVem är Fritidskortet till för?
Fritidskortet är till för alla barn och ungdomar i Sverige som är mellan 8 och 16 år. Går att ansöka om från det år barnet fyller 8 år till det år hen fyller 16 år.
AllmäntVad är Fritidskortet?
Fritidskortet är en digital tjänst. Fritidskortet kan användas till att betala vissa fritidsaktiviteter inom idrott, kultur, friluftsliv och andra barn- och ungdomsföreningar.
AllmäntVilka fritidsaktiviteter kan betalas med Fritidskortet?
Regeringens förslag är att Fritidskortet ska kunna användas för att betala vissa avgifter för olika fritidsaktiviteter, till exempel:
- Avgifter till idrottsföreningar, friluftsorganisationer eller kulturskolor (som träningsavgift, deltagaravgift eller medlemsavgift)
- Hyra av utrustning eller hjälpmedel för att delta i fritidsaktiviteter.
AllmäntHur stort kommer beloppet att vara?
Varje år får barnet ett belopp som föräldrar eller vårdnadshavare kan använda för barnets fritidsaktiviteter. Grundbeloppet är 500 kronor per barn. För hushåll som fått bostadsbidrag året innan är beloppet 2 000 kronor per barn.
Om beloppet inte används under året går det inte att spara eller föra över till nästa år.
AllmäntHur ska pengarna betalas ut?
Utbetalning kommer att ske till föreningarna och verksamheterna. Föräldern eller vårdnadshavaren behöver gå in i den digitala betaltjänsten för Fritidskortet. Där väljer föräldern vilket barn och vilken aktivitet som ska betalas. Utbetalning sker till föreningen. Detaljerna i utformningen är fortfarande under utredning.
FöreningarHur ska fritidskortspengarna betalas ut, när och till vem?
Utbetalningen kommer att gå till föreningen eller verksamheten. Föräldern behöver gå in i den digitala betaltjänsten för Fritidskortet. Där väljer föräldern vilket barn och vilken aktivitet som ska betalas. Utbetalning sker därefter till föreningen. Detaljerna i utformningen är fortfarande under utredning.
FöreningarVilka organisationer har möjlighet att ansluta sig till Fritidskortet?
Idrottsföreningar, friluftsorganisationer, kulturskolor eller andra barn- och ungdomsföreningar som erbjuder fritidsaktiviteter.
För att Fritidskortet ska gälla vid betalningen av en fritidsaktivitet behöver föreningen vara godkänd och ansluten till Fritidskortet. Föreningar och verksamheter kan ansluta sig till Fritidskortet från augusti 2025. Vad som krävs för att ansluta kommer kommuniceras ut så snart det är klart.
FöreningarKommer ni att kunna ansluta de olika föreningssystemen till betaltjänsten för Fritidskortet?
Vi arbetar för att kunna ansluta föreningssystemen till hösten 2025.
E-hälsomyndigheten har ett pågående arbete för att utreda olika scenarier. Vi har kommit fram till samma målbild som föreningssystemen. Men vi ser att det är mer som behöver utredas i denna fråga.
FöreningarKan föräldrar eller vårdnadsgivare anmäla sitt barn till en fritidsaktivitet via Fritidskortet?
Fritidsaktiviteter bokas direkt hos föreningar, kulturskola eller andra som erbjuder fritidsaktiviteter för barn mellan 8 och 16 år. Betalning med Fritidskortet sker först efter att medlemskap eller deltagande har bekräftats.
FöreningarVad kommer betalsystemet kräva av föreningarna och verksamheterna?
Vi arbetar just nu med utvecklingen av tjänsten. I remissen till lagrådet föreslår regeringen att lagen om fritidskort ska börja gälla från 1 september.
Regeringskansliet har också börjat bereda de förordningar som behövs för att reglera hur föreningar och verksamheter ska ansluta sig, men dessa är inte beslutade än. Vi kommer gå ut med information om hur betallösningen ska fungera så snart allt är beslutat.
FörälderJag vill betala med Fritidskortet nu. Hur ska jag göra?
Det går inte att använda Fritidskortet än. Förslaget är att tjänsten öppnar under hösten 2025. Du är välkommen att använda tjänsten då.
FörälderKommer jag kunna betala alla fritidsaktiviteter med Fritidskortet?
För att Fritidskortet ska gälla vid betalningen av en fritidsaktivitet behöver föreningen som erbjuder aktiviteten vara godkänd och ansluten till Fritidskortet.
FörälderVad är giltighetstiden för Fritidskortet?
Fritidskortet ska gälla för ett kalenderår och har det inte utnyttjats under året kommer pengarna inte att föras över till nästföljande år.
FörälderKommer det finnas ett fysiskt kort och hur får jag det i så fall?
Nej, det kommer inte vara ett fysiskt kort. Det är en digital tjänst som föräldern kan betala avgifter från olika fritidsaktiviteter med.
FörälderKan jag anmäla mitt barn till en fritidsaktivitet via Fritidskortet?
Fritidsaktiviteter bokas direkt hos föreningar, kulturskola eller andra som erbjuder fritidsaktiviteter för barn mellan 8 och 16 år. Betalning med Fritidskortet sker först efter att medlemskap eller deltagande har bekräftats.