För föreningar och verksamheter

Från augusti 2025 kan föreningar och kulturskolor ansöka om att ansluta sig till Fritidskortet

Föräldrar och vårdnadshavare till barn mellan 8 och 16 år kan använda Fritidskortet för att betala fritidsaktiviteter. Ni som erbjuder fritidsaktiviteter till barn i den åldern kan ansöka om att ansluta er till Fritidskortet. För att Fritidskortet ska gälla hos er måste ni finnas med i Fritidskortets register.

Så här fungerar Fritidskortet för föreningar och verksamheter

Bli en del av Fritidskortet!

Du som arbetar i en förening eller verksamhet kan bidra till att ännu fler barn och ungdomar får möjlighet till en meningsfull fritid i gemenskap med andra. Genom att ansöka om att ansluta er till Fritidskortet kan ni hjälpa fler barn och ungdomar att prova på fritidsaktiviteter.

Bli en del av Fritidskortet

Informationspaket till dig som vill sprida ordet om Fritidskortet

Här finns material om Fritidskortet för föreningar och andra som vill berätta om Fritidskortet. Bland annat finns bilder, filmer och olika typer av mallar för egen kommunikation att ladda ner. Det finns också en grafisk manual som vägledning i hur materialen på den här sidan är tänkta att användas.

Material för nedladdning om Fritidskortet

Vanliga frågor och svar

Föreningar
Vilka har möjlighet att ansluta sig till Fritidskortet?

Idrottsföreningar, friluftsorganisationer, kulturskolor eller andra barn- och ungdomsföreningar som erbjuder fritidsaktiviteter. Fritidsaktiviteterna behöver vara ledarledda och genomföras minst 6 gånger under en sammanhängande period på 6 månader.

Möjligheten att ansluta sig till Fritidskortet för föreningar och kulturskolor öppnar i augusti 2025.

Föreningar
Kommer de olika föreningssystemen kunna anslutas till Fritidskortet?

Ja. Från och med lanseringen i september kan de ansluta sig till Fritidskortet. Om och när de ansluter sig är olika, du kan fråga din leverantör om när de kommer att ansluta sig till Fritidskortet.

Föreningar
Kan föräldrar och vårdnadshavare anmäla sitt barn till en fritidsaktivitet via Fritidskortet?

Fritidsaktiviteter bokas som vanligt hos föreningar, kulturskolor eller andra som erbjuder fritidsaktiviteter för barn mellan 8 och 16 år. Betalning med Fritidskortet görs efter att vårdnadshavaren fått inbetalningsuppgifter för fritidsaktiviteten.

Föreningar
Kan föreningar som erbjuder gratis fritidsaktiviteter ta del av Fritidskortet?

Nej. Syftet med Fritidskortet är att ge fler barn och ungdomar möjligheten att delta i fritidsaktiviteter oavsett familjens ekonomi. Fritidsaktiviteter som är avgiftsfria är viktiga men är redan tillgängliga och omfattas därför inte av denna reform.

Föreningar
Hur kommer betalningen från Fritidskortet till föreningen?
  1. Vårdnadshavaren loggar in på fritidskortet.se och söker efter föreningen som erbjuder fritidsaktiviteten.
  2. Om föreningen är ansluten till Fritidskortets register kan vårdnadshavaren använda sitt fritidskort för att betala till er förening.
  3. Transaktionen görs då från E‑hälsomyndigheten till det bank- eller plusgiro som föreningen registrerade när de anslöt sig till Fritidskortets register.
  4. När ni tar emot betalningen från E‑hälsomyndigheten ser ni betalningsreferensen som vårdnadshavaren angett (exempelvis ett OCR-nummer eller fritextmeddelande).

Föreningar och kulturskolor kan ansöka om att ansluta sig till Fritidskortets register från och med i augusti 2025.

Hitta alla vanliga frågor och svar

Fritidskortet

Fritidskortet är ett uppdrag mellan Folkhälsomyndigheten, E-hälsomyndigheten, Försäkringskassan, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) och Kulturrådet. Samverkan sker också med bland andra Riksidrottsförbundet, Svenskt Friluftsliv och Sveriges kommuner och regioner (SKR).